aktualnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, iż chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie.
stosowna dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja kompletnie została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka.
Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości równocześnie poprzez nich samych jak i przez osoby młode. Książka mieści informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie optymalnego innowacyjnania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się cyklu chorobowego obniżając ryzyko groźnych powikłań.
wyraźnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na obfite znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, żeby utrzymać dobry stan odżywienia, prawidłowe samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej.
Przedstawiono m. In. Poręczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją. Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, przy pomocy racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, ograniczyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i wydajnością fizyczną.
Ewa Jarosz Mgr - dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka bloga www.dietetykwstolicy.pl, a także wielu tekstów o żywieniu i fotografii kulinarnych. Gerontologią i geriatrią zainteresowała się podczas pracy w domu seniora.
Poza głównymi zasadami racjonalnego odżywiania w zdrowiu i w chorobie w codziennej pracy z pacjentami zwraca uwagę na ważny psychologiczny i społeczny aspekt żywienia osób w podeszłym wieku, stanowczo dotkniętych demencją.