Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają zwykle zaburzenia lipidowe (m.in. Nadmiar cholesterolu lub zbyt niepokaźne stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, drobna aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. Do zawału serca albo udaru mózgu. W tym poradniku Czytelnik odnajdzie rady, jak zmienić dietę, jakich potraw należy unikać, a z jakich artykułów przyrządzać posiłki, by poprawić stężenia lipidów we krwi. Propozycje tygodniowych jadłospisów i przepisy kulinarne ułatwią użycie wyróznionej diety. Książka zawiera ergonomiczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać jednocześnie pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
seria cyklu: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA
ISBN: 8320033152
Kod paskowy: 9788320033151
Autorzy: Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cichocka Aleksandra
Wydanie: 1
Rok wydania: 2014
Kod wydawcy: 20384
Miejscowość: Warszawa
ilość stron: 164
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 14.5x20.5cm
Głębokość (mm): 10
Waga: 0.235
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka