Książka mieści syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, równocześnie w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Uwydatnia jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika". W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki cieplnej i dodatki do żywności celowo dodane i alergeny pokarmowe. Dlatego stanowczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, równocześnie w skali krajowej, jak i międzynarodowej. Prof. Dr hab. N. Med. Emilia Kolarzyk Tematyka podręcznika jest różna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd także Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują rozmaite dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Powoduje to, iż poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe i aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące jednocześnie w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik odnajdzie bez dwóch zdań obfite grono odbiorców. Z recenzji prof. Dr. Hab. N. Med. Andrzeja Borzęckiego Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują istotnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, iż takie będzie na dodatek odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, produkowany przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów. Z recenzji prof. Dr. Hab. N. Med. Janusza Pacha