Od pewnego czasu można zaobserwować dość sprzeczne mechanizmy rządzące naszym życiem - ludzie coraz częściej chorują, mimo iż farmacja i wspierająca ją współczesna medycyna stają się coraz mocnojsze. Z tej zaskakującej zależności można wyciągnąć wniosek o błędnym kierunku naszych poszukiwań. Tymczasem stanowczo cenne dla naszego zdrowia witaminy C, D3 i K2, mocny jod, przystępny do uzupełnienia selen, kurkuma, imbir i bezkompromisowy miód, są na wyciągnięcie ręki. Najlepsze lekarstwa stoją na półkach w kuchni i rosną w ogrodzie.
Książka jest konsekwencją długoletnich, dociekliwych poszukiwań w dziedzinie zdrowego odżywiania, leczenia organicznym jedzeniem i suplementami diety, nawadniania ciała i aktywności fizycznej. W opracowaniu autorka przedstawiła teorie na temat samoleczących właściwości naszego organizmu i zalecenia, które pomogą poprawić jakość życia i zwalczyć choroby. Warto wiedzieć, że nasze ciało ma dar samoleczenia, jednak musimy dostarczyć mu wszystkich elementów odżywczych w odpowiedniej diecie i właściwym czasie.