George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, spektakularny i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, iż to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają rozmaite produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest destrukcyjne i dlaczego.
Jak nad wyraz truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest?)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na niemało niełatwych pytań i prezentuje, iż chemia to nie tylko funkcjonalna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, lecz też wspaniała zabawa.
"Jeśli sądziliście, iż chemia może być naprawdę interesująca (jest), ale nie mogliście się skoncentrować na lekcjach w szkole, to jest książka dla was. George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, gdy opowie wam o cudach użytecznej, użytecznej nauki i użyje nadzwyczajnych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek." Daniel J.
Levitin, autor "Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy słuchasz muzyki" "Ta książka jest nadzwyczajnA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym językiem i dodająca otuchy." Kallie Moore, prowadząca PBS Eons "Jak najmocniej namawiam do sięgnięcia po pełne werwy komponenty, jeśli chcecie dowiedzieć się o Cheetos, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią.
Ale na ogół kupcie tę książkę, bo uczy was lepiej myśleć - jak błyskotliwy, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec." Sam Kean, autor "Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu" i "Znikającej łyżeczki.
Dziwnych opowieści chemicznej treści" Powyższy opis pochodzi od wydawcy.