Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowane. Nie sposób przecenić znaczenia naturalnej terapii pożywieniem. System klasycznej medycyny chińskiej w większości bazuje na tym, czym chory się odżywia. Ludzie Zachodu w pożywieniu doceniają zawartość witamin, mikroelementów itd., a na Wschodzie rozumieją, iż każdy pokarm niesie ze sobą jakość cieplną, która rozgrzewa, rozprasza zastój, ochładza, wysusza, nawilża, odżywia krew. Tę zakodowaną z największą precyzyjnością informację człowiek otrzymał wraz z całym bogactwem przyrody. Traktowane w ten sposób pożywienie staje się lekarstwem i nie służy jedynie do zaspokojenia głodu. Może to posiadać szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. To lektura obowiązkowa dla lekarzy i ich pacjentów. Gorąco polecam! dr nauk med. Wiesława Stopińska pediatra i specjalista medycyny ogólnej, autorka książki Medycyna pomiędzy Wschodem a Zachodem Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia oraz wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu powszednim. Ukazuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi. Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił przyczyny zróżnicowanych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej i sposoby leczenia otyłości i fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał również rozdziały kompletnie poświęcone smoothies i tzw. Superfoods. Książka gromadzi: • opisy wykorzystania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku i odmienne potrzeby dzieci i osób starszych, • poręczne wskazówki dotyczące dopasowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów, • przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych, • poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego, • porady dotyczące terapii akupunkturą Terapia pożywieniem to świetna pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak jeszcze wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.