Ceramiczny dripper Hario „V60-02" jest zaparzaczem filtrowym w zarysie stożka z wirem promienistym i otwartym spustem. Stożkowe filtry papierowe pomagają w rozprzestrzenianiu się wody i czasie kontaktu z mieloną kawą, ponieważ woda spływa ku środkowi. Można przygotować 2 porcje kawy naraz. Ta manualna metoda parzenia daje pełną kontrolę czasu parzenia i temperatury, dzięki temu kawa jest parzona tak, jak uwielbiasz. Znaczny otwór w dolnej części stożka zezwala na luźny przepływ kawy, dzięki temu możnadopasować smak i moc napoju poprzez prędkość, z jaką wlewa się gorącą wodę (dla słabszej kawy szybciej, dłużej - dla kawy mocniejszej). Sposób użycia ceramicznego drippera „Hario V60-02" do przygotowania 320 ml kawy:1. Podgrzać filtr papierowy i ceramiczny gorącą wodą.2. Wylać wodę. To pomoże zminimalizować posmak przypominający papier.3. Świeżo mieloną kawę (20 g) wsypać do filtra papierowego (typowo ziarna powinny być drobno mielone).4. Wstępnie zaparzyć kawę mieloną 50 ml wody - cała powierzchnia powinna być mokra. Odczekać około 10 sekund.5. Resztę wody wylewać od środka, powolnymi ruchami okrężnymi w stronę brzegów, podążając za stożkowym kształtem. Nalewać należy powoli.6. Po wylaniu całej wody poczekać, aż na powierzchni fusów nie będzie wody. Pyszna kawa już jest gotowa.