Filtr Dafi Classic standard 1szt. Standardowy wymienny wkład filtrujący do dzbanków Dafi i innych producentów. Filtr Classic standard służy do udoskonalania jakości wody kranowej, dzięki temu staje się ona zdatna do bezpośredniego spożycia.
ponadto uchroni nasz sprzęt kuchenny przed powstawaniem osadu na elementach cieplnych. Informacje: - Producent: Dafi (Formaster - Polska) - liczba: 1szt - Czas używania: do 30 dni - wydajność: 100-150 litrów wody (w zależności od jej jakości) - Termin przydatności: 5 lat od daty produkcji - Mieszanka odfiltrowująca jest systematycznie kontrolowana w laboratorium producenta - Filtry posiadają atest PZH - produkt wolny od BPA DZIAŁANIE FILTRA: - Górna pokrywa filtra zatrzymuje skażenia mechaniczne - Siateczka filtracyjna zatrzymuje piane, tłuszcz, rdzę i inne osady - Żywica jonowymienna eliminuje z wody niektóre metale ciężkie i związki odpowiedzialne za kamień kotłowy.
dzięki temu otrzymujemy zmiękczoną wodę, a w herbacie czy kawie nie pojawia się mętny osad. - Węgiel aktywny redukuje zawartość chloru i związki naturalne znajdujące się w wodzie kranowej. Dzięki niemu woda ma przyjemniejszy zapach i smak.
- Dolna pokrywa o mikroporowatej strukturze służy do powtórnej filtracji mechanicznej, gwarantując najwyższą czystość wody. KILKA ergonomicznYCH danych: - Filtry pasują do dzbanków wielu producentów, stosujących wkłady typu kanon lub classic.
- Filtry Dafi są sterylizowane gorącą parą wodną. Jeśli po otwarciu woreczka wyleje się troszkę wody, lub filtr będzie wilgotny, należy to uznać za rzecz normalną. Dotyczy to stanowczo okresu zimowego, gdy w trakcie transportu para wodna skrapla się w niskich temperaturach - trafna informacja znajduje się w dodatku na stronie producenta.
- wydajność filtrów zależy od czystości i jakości wody. Woda zanieczyszczona albo "twarda" spowoduje szybsze zużycie się filtra. - Pamiętajmy, iż wskaźniki zużycia (podmiany) filtra rodzaju LED lub LCD znajdujące się na dzbankach nie wskazują na stopień zużycia filtra, tylko odmierzają czas lub ilość napełnień.
Najlepiej jest przy zamianie filtra odkamienić czajnik. - - Jeśli zauważymy,w trakcie gotowania wody inicjuje wytrącać się osad, to znaczy, iż trzeba myśleć o kolejnej zamianie filtra. - Jeśli mamy szczególnie twardą wodę, to lepiej skorzystać z filtra Dafi AGD+, który posiada w mieszance oczyszczającej więcej żywicy, pozwalającej efektywniej zmiękczyć wodę.
- Producentem filtrów Dafi jest polska marka Formaster, zakład produkcyjny także znajduje się w Polsce. Cykl produkcji jest stale kontrolowany, a filtry posiadają wszystkie niezbędne atesty. Warto zabrać to pod uwagę gdy rozważamy zakup tańszych o kilkadziesiąt groszy filtrów niewiadomego pochodzenia.