Inulina jest białym proszkiem, który przypomina skrobię, jednak poprawnie rozpuszcza się w wodzie. Gromadzona jest najczęściej w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Inulina zaliczana jest też do błonnika rozpuszczalnego. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach. Dzięki swoim własnościom fizykochemicznym, inulina w produktach spożywczych wykorzystywana jest przede wszystkim jako zamiennik tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej. Powszechne jest jej zastosowanie w przemyśle ciastkarskim i cukierniczym,dodatkowo coraz częściej dodaje się ją do innych produktów spożywczych m.in. Deserów mlecznych, jogurtów i serów. Inulina jest także prawidłowym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów i innych sosów), a także piany białkowej. Charakteryzuje się:
• łagodnością, słodkością w smaku (odznacza się 1/10 słodyczy sacharozy), a zastąpienie nią tłuszczu nie sprawia zmian organoleptycznych produktu, a jedynie obniża zawartość kilokalorii w gotowych wyrobach.
• jej dodatek ulepsza konsystencję tych produktów i daje odczucie spożywania pokarmu tłustego i kremowego.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane także sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak na dodatek mogą być danymi literaturowymi.