Katana Laito
wytworzona ręcznie w nieznacznej kuźni, w niełatwej technice polegającej na złożeniu głowni z dwóch części hartowanych osobno – twardej i ostrej części siecznej uagane i rozciągliwego rdzenia głowni shingane. Sam cykl wytopu trwał 4 dni. Wytopiona bryła stali poddawana była następnie procesowi wielokrotnego skuwania. Stal wystawiano w wysokiej temperaturze na działanie powietrza w celu obniżenia zawartości węgla. Ostrze szlifowano w 14 etapach, na początku gruboziarnistymi kamieniami szlifierskimi a następnie stopniowo użytkowano kamieni o coraz mniejszych ziarnach.
informacje techniczne:
Długość kompletna: 103 cm / 40.6 cali
Długość ostrza: 73 cm / 28.7 cali
Długość rękojeści (tsuka): 27 cm / 10.6 cali
Waga: 2 kg
Ostrze wytwarzane ze stali 1065. Rękojeść drewniana, oburęczna, pokryta jasną skórą płaszczki i przepleciona materiałem sznurkowym dla ulepszonego uchwytu. Tsuba (krągły jelec) wykuta z miedzi.
W pakiecie czarna pochwa ze sznurkami służącymi do przywiązania poziomo przy lewym biodrze w samurajskim stylu.
The price of the set doesn't contain the box and the stand