Można trenować i ciąć: butelki plastikowe, kostki lodu, owoce, maty bambusowe, drewno drobnej średnicy.
Katana wytworzona w technologii japońskiej.
dane technologiczne:
Długość całkowita: 103 cm / 40.6 cali
Długość ostrza: 73 cm / 28.7 cali
Długość rękojeści (tsuka): 27 cm / 10.6 cali
Waga:1 kg
wariant stali: STAL 1095 DAMASCEŃSKA (8000 warstw)
-na ostrzu widoczne słoje powstałe przy warstwowaniu
Budowa ostrza: MARU
Katana produkowana w konwencjonalnym japońskim stylu z wielowarstwowej, skuwanej w odmiennych warunkach bryły stali wysokowęglowej. Cykl ten wraz z następującym po nim procesem zaginania miecza trwają do tygodnia. Następnie przez dwa tygodnie głownia jest ostrzona kamieniami o najróżniejszej ziarnistości co pozwoliło na uzyskanie wyjątkowo ostrej katany.
Rękojeść tsuka owinięta jest z wierzchu bawełnianym tsuka-ito z uformowanymi romboidalnie wzorkami zwanymi menuki. Trzon rękojeści złożony z dwóch trzasek drewnianych, obciągnięty skórą płaszczki samegawa. Jelec tsuba wytwarzany z metali kolorowych. Przy jelcu tsuba umiejscowiony pierścień fuchi wzmacniający rękojeść. Na górze ostrza założony jest kołnierz habaki ze stopu metali szlachetnych.
W zestawie z pochwą saya obwiązanej przy szyjce koiguchi i sznurem sageo przechodzącym poprzez kuri-kata.