Kostkarka rodzaj kostkarki do lodu, która polega na natryskiwaniu strumieniem wody na zamrożoną masę, stwarzając niepokaźne kostki lodu. Kostkarka natryskowa jest użytkowana w barach, restauracjach i hotelach, żeby zapewnić dużą liczba kostek lodu w krótkim czasie.
Składa się z kilku składników, takich jak zbiornik na wodę, zbiornik na lód,, a także system natryskowy. Woda jest nagrzewana i podgrzewana do trafnej temperatury, a następnie natryskiwana na zamrożoną masę w zbiorniku na lód, wytwarzając kostki lodu.
Tworzenie kostek metodą „zanurzeniową” posiada zasobnik na lód Izolowane ścianki Wymagane podłączenie do wody i grawitacyjnego odpływu Używać wody o twardości do 6°dH w skali niemieckiej skuteczność uzależniona od temperatury wody zasilającej (15-20 kg/24h) Czynnik chłodniczy R600a 38g Zużycie wody ok 4,2 l/kg