Prowadzenie pasieki trafnie do potrzeb pszczół, w sposób przyjazny dla środowiska, i produkowanie miodu bez skażeń powinno być celem każdego pszczelarza. W książce opisano pożądane działania pszczelarskie, uwzględniające też regularną kontrolę wyników.
• przekazane w ramkach pytania pomagają rozpoznać i skorygować własne błędy.
• Czytelne ryciny przekazują kompleksową wiedzę.
• Szczegółowe dane pomagają zapobiegać wystąpieniu warrozy i innych chorób pszczół.
Na szczególną uwagę zasługują podane w książce obszerne informacje na temat uniemożliwiania obecności i zwalczania ostatnio zawleczonego do Europy nieznacznego chrząszcza ulowego.
Autor, dr Wolfgang Ritter, jest biologiem i ma wieloletnie doświadczenie jednocześnie w tradycyjnym, jak i naturalnym pszczelarstwie. Jest znanym w świecie ekspertem zajmującym się zdrowiem pszczół i od lat wyznacza standardy naturalnego pszczelarstwa.