Naturalna hodowla warzyw i owoców nie tylko wprowadza dużo smakołyków do pożywienia,w dodatku otwiera oczy na związki między światem roślin i zwierząt, Ziemią, kosmosem i człowiekiem. Obserwowanie i współdziałanie przy tym, jak rośliny kiełkują i rosną, przeżywanie stale zmieniającego się przedstawienia zjawisk Natury, wnosi mnóstwo radości do pracy pod gołym niebem.
Autorka przekazuje tu obrazowo i szczegółowo, niedługo i starannie, całą wiedzę niezbędną do tego, aby sprawnie wyhodować i zebrać zdrowe, pozbawione chemii warzywa i owoce.
Podręcznik mieści mnóstwo porad i wskazówek dla wszystkich, którzy potrafią docenić chrupiącą sałatę, aromatyczne pomidory, korzenne zioła i smakowite jagody z własnego ogrodu.
Główne zagadnienia książki:
- Natura żywności
- Kontakt z przyrodą ogrodową
- Okrywanie i odżywianie gleby
- Warzywa – planowanie i uprawa
- Zioła i przyprawy ziołowe
- Owoce jagodowe w ogrodzie
- Drzewa owocowe w ogrodzie
- Biologiczna ochrona roślin