Już odwirować, czy jeszcze poczekać? Refraktometr do miodu marki Wiesenfelda Ci to powie! przystępny w użyciu, z precyzyjną skalą 1%, pozwoli w mgnieniu oka sprawdzić takie wartości, jak zawartość wody lub cukru w miodzie. Nawiasem mówiąc, powinno w nim być maksymalnie 20% wody (przy miodzie wrzosowym do 21,4%). W ten sposób unikniesz fermentacji. Postępuj bezpiecznie w trakcie produkcji miodu dzięki funkcjonalnemu i skrupulatnemu refraktometrowi pszczelarskiemu! Ten nieduży i ergonomiczny refraktometr o wymiarach 160 x 40 mm jest szczególnie dokładny. Skala z podziałką 1% w czytelny sposób przedstawia zawartość wody w zakresie 10-33% poziomy Brix – czyli ilość cukru – między 58 a 90% (stopnie Baumé: 38-43°). Regulowana ostrość upraszcza równocześnie obsługę, jak i wykonywanie dokładnych pomiarów. Stworzony z wysokiej jakości materiałów, takich jak szkło, miedź i trwałe tworzywo nienaturalne, refraktometr pszczelarski poprzez mnóstwo lat usprawni produkcję miodu. Po pomiarze bezpiecznie przechowasz sprzęt w pudełku. W zakresie dostawy znajdziesz też akcesoria, takie jak pipeta, butelka z roztworem i ściereczka do czyszczenia.