Charakterystyka produktu:
Worek filtracyjny wyprodukowany jest czystej, surowej bawełny, która nie wpływa w żaden sposób na smak wina czy nalewek. Worek jes wielokrotnego wykorzystywania, można go prać ręcznie albo mechanicznie.
stosowanie:
Worek asygnowany jest do filtracji moszczu, gotowego wina, a w szczególności rewelacyjny do oczyszczania nalewek.
Przed filtracją nalewek należy wstępnie je schłodzić, co spowodujezanieczyszczenia zbijają się w „grubsze" kłaczki, zwiększając produktywność filtracji. Po wlaniu cieczy do worka należy go powiesić np.: na sznurku za przymocowane do niego uchwyty i pozwolić cieczy grawitacyjne spływać. Ciecz będzie się powoli sączyć wierzchołkiem worka, a skażenia będą osadzać się na jego bokach.
w sytuacji jedynie przelewania wina można worek ułożyć na niewiele znaczącym lejku.zwiększyć efektywność cyklu można worek „skręcić" wokół własnej osi.
Worek może również służyć jako tańsza alternatywa prasy do wyciskania soku z owoców, po wstępnej maceracji czy fermentacji.