Wilfa Svart Performance WSPL-3B to nie tylko piękny, wręcz designerski ekspres do kawy - to ekspres zaprojektowany w Norwegii we współpracy z mistrzem świata baristów Timem Wendelboe.
Z Wilfa Svart Performance sam decydujesz ile kawy przygotuje Ci ekspres. Starczy wlać tyle wody, ile kawy chcesz zaparzyć. Nie ma potrzeby zmian ustawień czy programowania ilości wody - to wielkie ułatwienie obsługi. Możesz wlać 250ml na jeden kubek kawy albo nawet 1.25 litra, żeby zaparzyć cały dzbanek. To genialne rozwiązanie jeśli czasem parzysz kawę tylko dla siebie, a innym razem dla dwóch albo czterech osób. Dla ułatwienia, podziałka na zbiorniku na wodę pomaga określić liczbę miarek kawy potrzebną na daną liczba wody.
genialna temperatura parzeniaWilfa Svart Performance utrzymuje stosowną temperaturę parzenia kawy, która wynosi pomiędzy 92 a 96°C. Ekspres dokument organizacji European Coffee Brewing Center (ECBC) nadawany tylko urządzeniom o określonych parametrach. Wynikiem trafnej temperatury zaparzania jest świetny smak kawy. Urządzenie momentalnie osiąga potrzebną temperaturę, dzięki czemu zaparzenie kawy zajmuje około 4-6 minut.
Kontrola przepływu wodyEkspres do kawy Wilfa Classic Plus jest zaopatrzony w kosz zaparzający z regulacją przepływu wody "drip-stop". Przepływ może być otwarty w całości, częściowo, albo zupełnie zamknięty. Mniej doświadczonym użytkownikom pozwala to na charakterystyczne zaparzanie przy otwartym przepływie, natomiast bardziej progresywnym umożliwia eksperymenty z czasem zaparzania. Zamknięcie wylewki uniemożliwia także kapaniu kawy po zakończeniu parzenia i wyjęciu dzbanka.
przystępne czyszczenieWskaźnik powiadamia Cię kiedy należy wyczyścić ekspres. Na dodatek, zbiornik na wodę jest wyjmowany, co także upraszcza jego czyszczenie i dopełnianie. Korpus ze stali rdzoodpornej także jest łatwy w czyszczeniu, a jego ascetyczny design przykuwa wzrok.
Jakie filtryUrządzenie jest kompatybilne z filtrami 1x4. Polecamy filtry firmy Melitta i Moccamaster.
Jak działa ekspres przelewowy?Ekspres przelewowy to perfekcyjne rozwiązanie dla miłośników kawy zalewanej gorącą wodą. Zasada działania takiego urządzenia jest stanowczo prosta. Ekspres podgrzewa wodę, a następnie przelewa ją przez zmieloną kawę umieszczoną w filtrze i skrapla do naczynia znajdującego się poniżej.
Jakiej kawy zastosować do ekspresu przelewowego?Ekspresy przelewowe są nieszablonowe po tym względnem - możesz wybrać kawę jasno średnio paloną. Dadzą one przeróżne rezultaty a Ty możesz cieszyć się smakiem kawy, jaki lubisz najszczególniej, albo na jaki masz ochotę w danej chwili.
Na czym polega różnica?
Kawę zmiel grubiej niż do dripa, aczkolwiek drobniej niż do French Pressa. Jeśli decydujesz się na kawy jasno palone, pochodzące z Afryki, zmiel je trochę drobniej niżeli kawy z Ameryki Środkowej czy Południowej, a uzyskasz nieco bardziej tradycyjny smak jednakże wciąż będą obecne owocowe smaczki - bo właśnie za nie kochamy kawy z Etiopii, czy Rwandy, prawda?
W ofercie naszego sklepu znajdziesz obfity wybór kaw, które są palone w stopniu, który świetnie sprawdzi się w przypadku ekspresów przelewowych.
Kawy te, równocześnie w naszym sklepie, jak również w wielu innych oznaczone są jako kawy do filtra albo metod przelewowych.
Możesz wybierać pomiędzy droższymi kawami z jednolitych ziaren (single origin), lub możesz zdecydować się na specjalne mieszanki do metod przelewowych, jak Drip No. 1 czy 2 z palarni Audun, linię Się Przelewa od HAYB, Kivu Blend (Bracia Ziółkowscy), czy Morning Brew z palarni Story.
Polecamy też kawy z nowych linii Flow z Palarni Coffee Plant, Bru z palarni LaCava, oraz Przelew z palarni Odjija.
Oczywiście za każdym razem doskonale wyjdą w ekspresie przelewowym kawy takie jak House Blend filtr z niemieckiej palarni Five Elephant, oraz kawy omniroast (nieprzeciętnie pasujące do wszystkich metod parzenia) z berlińskiej palarni Bonanza czy z włoskiej palarni Rubensa Gardelli.