Vegan Omega 3 DHA 250 mg suplement diety 60 kapsułek VEGE DHA 250 mg Wegański olej Omega-3 w opatentowanej formule DHA Origins®, pozyskiwany naturalnie z mikroalg Schizochytrium. Elementy 1 kapsułka 2 kapsułki (porcja dzienna) Olej DHA Origins 510® z mikroalg Schizochytrium sp., w tym: 490 mg 980 mg W tym: DHA 250 mg 500 mg składniki: olej z mikroalg Schizochytrium sp., olej słonecznikowy, olej MCT, mieszanina naturalnych tokoferoli, palmitynian askorbylu (przeciwutleniacz); elementy otoczki: skrobia z tapioki, glicerol (substancja utrzymująca wilgoć), woda. Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka, dwa razy dziennie. Najlepiej przyjmować podczas posiłków. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Towar nie może być wykorzystywany jako substytut różnorodnej diety.Zaleca się używanie zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia. Zawartość opakowania: 60 kapsułek VEGE Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla śladowych dzieci. Chronić przed wilgocią. Aliness Vegan Omega-3 to źródło wegańskich i w 100% naturalnych kwasów omega-3, w dostępnej formie miękkich kapsułek, zawierających zastrzeżoną formułę oleju z alg DHA Origins®. Każda kapsułka Vegan Omega-3 dostarcza 250 mg koniecznych kwasów omega-3, w postaci kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Dzięki zastosowaniu kapsułek z tapioki, artykuł Aliness Vegan Omega 3 jest wolny od części pochodzenia zwierzęcego. Dlatego stanowi nieprzeciętne źródło DHA w dodatku dla wegetarian, a także wegan. Czym są kwasy omega-3? Kwasy OMEGA-3 to wspólna nazwa dla grupy związków należących do koniecznych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy OMEGA-3 są… koniecznE – ponieważ w przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie jest w stanie ich sam produkować, a są potrzebne na wielu poziomach jego funkcjonowania. Dlatego muszą być dostarczane w optymalnych ilościach w pożywieniu. NIENASYCONE – co oznacza iż w cząsteczkach tych kwasów znajduje co najmniej jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla w łańcuchu węglowym. Przyrostek ‘3’ oznacza natomiast, iż ostatnie takie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim atomie węgla od końca łańcucha. Trzy główne kwasy OMEGA-3, które odgrywają najważniejszą rolę w zdrowym odżywianiu, to: OMEGA-3 czy OMEGA-6? Dostarczanie zarówno kwasów omega-3 jak i omega-6 jest niezwykle ważne dla poprawnego funkcjonowania organizmu. Wyraźne jednak żeby zachować ich adekwatny stosunek w diecie. Słuszny stosunek omega-3 do omega-6 to 1:4. W diecie zachodnich społeczeństw (europejskiej czy amerykańskiej) równowaga ta jest widocznie przesunięta w kierunku nadmiernego spożycia kwasów omega 6. Dzieje się tak, ponieważ główną część pożywienia stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego, w których przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, a także kwasy omega-6. Mało spożywa się natomiast ryb i owoców morza oraz produktów roślinnych (olejów), stanowiących naturalne mnogość kwasów omega 3. Konsekwencją takiego stylu żywienia jest zaburzenie proporcji omega-3 do omega-6, która wynosi 1:15, a nawet 1:20. Konsekwencją dłuższego utrzymywania takiego stanu jest pojawianie się w organizmie związków prozapalnych, powstających z kwasów omega-6. Rzecz więc w tym, aby nie likwidować z diety ani jednych, ani drugich kwasów tłuszczowych, lecz odżywiać się w sposób zbilansowany, dostarczając jednocześnie kwasy omega-3 jak i omega-6 w proporcji jak najbardziej zbliżonej do adekwatnej. Ze względu na nawyki żywieniowe zakorzenione w naszej kulturze, znacznie ciężej utrzymać na odpowiednim poziomie podaż kwasów omega 3 niż omega 6, dlatego w wielu przypadkach wyszczególniona jest suplementacja kwasów omega-3. DHA Origins® - unikat wśród olejów OMEGA-3 Zawarty w naszym produkcie olej DHA Origins® pochodzi od renomowanego, europejskiego producenta specjalizującego się w uprawie, a także przetwórstwie alg. Jest pozyskiwany wyłącznie ze zrównoważonych upraw, w których algi są namnażane w zamkniętym obiegu, nie wywierając negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Cały cykl produkcji – od uprawy alg aż po cykl ekstrakcji – odbywa się w Europie. Olej DHA Origins® powstaje na drodze ekstrakcji ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów mikroalg Schizochytrium sp., naturalnie obfitujących w DHA. Proces produkcji polega jedynie na fizycznej ekstrakcji oraz oczyszczaniu. Olej nie jest poddawany działaniu chemikaliów ani żadnym procesom chemicznym, w tym reakcjom rekombinacji kwasów tłuszczowych, jak ma to miejsce w sytuacji wielu innych, silnie skoncentrowanych źródeł DHA dostępnych na rynku. Wysoka koncentracja DHA wynika wyłącznie z naturalnej zawartości DHA w algach Schizochytrium sp. Kwasy omega-3 (DHA) z alg mają te same atrybuty zdrowotne, co omega-3 otrzymywane z ryb i równie jak one stanowią nieprzeciętną formę suplementacji dla osób w każdym etapie życia, a w dodatku są jeszcze adekwatne dla wegetarian i wegan: DHA pomaga w utrzymaniu poprawnego poziomu trójglicerydów we krwi DHA pomaga utrzym