"Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego poprzez studentów i adeptów dietetyki podręcznika.
gromadzi aktualną wiedzę o żywieniu człowieka równocześnie zdrowego, jak i chorego, w różnorodnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia komponentów odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet i współczesne możliwości wykorzystania ich u pacjenta.
Omówiono w dodatku zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera w dodatku aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnorodnych sytuacjach klinicznych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące progresywnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego."