Hepatiale® Forte stosuje się u psów i kotów. Preparat zalecany jest w celu wspomagania funkcji wątroby w przypadkach niewydolności, a także zaburzeń czynnościowych.
Hepatiale® Forte i Hepatiale® Forte Large Breed – preparat w tabletkach, dostępny w dwóch wersjach.
Hepatiale® Forte Small breed & cats – w kapsułkach rodzaju twist-off, wykonany specjalnie dla kotów i psów ras znikomych.
Nasiona oleiste, owoce oleiste i ich produkty pochodne.
Fosfolipidy (phospholipidum ex soja) zawierające fosfatydylocholinę.
ornityna w postaci L-asparginianu L-ornityny
Hepatiale®Forte – 1 tabletka na 15 kg masy ciała
Hepatiale®Forte Large Breed – 1 tabletka na 25 kg masy ciała
Tabletki podawać kompletnie albo rozkruszone, przed albo w trakcie posiłku. Jeżeli dawka dobowa przewiduje podanie kilku tabletek, można aplikować je 2 albo 3 razy w ciągu doby.
Hepatiale®Forte small breed & cats
Koty: 1 kapsułka dziennie
Psy: 1 kapsułka na 5 kg masy ciała dziennie.
Kapsułkę Twist Off można podać kompletnie do jamy ustnej albo przeciąć, a następnie jej zawartość wymieszać z karmą albo podać bezpośrednio do jamy ustnej.
Dla osiągnięcia optymalnych efektów zaleca się użytkowanie preparatu w okresie od 1 do 3 miesięcy, a w przypadkach przewlekłych – do 6 miesięcy.
Preparat dedykowany dla psów i kotów z zaburzeniami czynności i chorobami wątroby. Główną substancją intensywną jest fosfatydylocholina (pozyskiwana z soi) zawierająca cholinę i asparaginian ornityny (jako źródło ornityny).
Fosfatydylocholiny to związki z grupy fosfolipidów zawierające grupę cholinową. Są głownymi składnikami błon biologicznych otrzymywanymi przez ekstrakcję chemicznią albo mechaniczną z powszechnie przystępnych surowców, takich jak żółtka jaj, soja, fasola. Są także składnikami grupy lektynowej żółto-brunatnej substancji tłuszczowej występującej w tkance roślin i zwierząt. Większość tkankowej choliny znajduje się w wyspecjalizowanych cząsteczkach tłuszczu – fosfolipidach, z których najmocniej znana jest gromadzi cholinę fosfatydylocholina (lektyna).
Tłuszcz i cholesterol pochodzące z pokarmu transportowane są do wątroby za pomocą lipoprotein zwanych chylomikronami. Następnie w wątrobie dochodzi do powstania lipoprotein o wyjątkowo niedużej gęstości (VLDL), które wraz z krwią transportowane są do adekwatnych tkanek. Jednym ze komponentów VLDL jest fosfatydylocholina, bez występowaniu której tłuszcz i cholesterol byłyby magazynowane w wątrobie.
W wyniku niedoboru choliny dochodzi do uruchomienia następujących mechanizmów w organizmie: a) niedobór choliny powoduje uszkodzenia wątroby, a powstałe w wyniku regeneracji komórki wątroby są bardziej wrażliwe na działanie substancji kancerogennych; b) niedobór choliny prowadzi do spadku poziomu metylacji DNA, efektem czego są zaburzenia w procesie naprawy DNA; c) niedobór choliny sprawia wzrost stresu oksydacyjnego w wątrobie, co zwiększa prawdopodobieństwo uszkodzeń DNA; d) niedobór choliny może prowadzić do zaburzeń w procesie apoptozy komórek wątroby, przyczyniając się do rozwoju raka wątroby; e) niedobór choliny powoduje aktywację cząsteczek sygnalizacji międzykomórkowej oraz kinazy białkowej rodzaju C, wynikiem czego jest kaskada procesów, które nadal są badane.
Fosfolipidy pochodzące z pokarmu są wbudowywane do błon komórkowych hepatocytów, co pozwala na ich szybszą regenerację. Są takze konieczne do korzystnego przebiegu procesów proliferacji i różnicowania hepatocytów. Mogą także hamować intensywność enzymów produkujących kolagen w trakcie zwłóknienia wątroby.
L-asparaginian L-ornityny to zrównoważona sól dwóch naturalnych endogennych L-aminokwasów: ornityny i kwasu asparaginowego. W sprzedaży występuje jako suplement diety podawany w celu obniżenia stężenia amoniaku we krwi. Prowadzi to do ustąpienia objawów encefalopatii wątrobowej związanej z marskością wątroby. Oba aminokwasy odgrywają ważną rolę w detoksykacji amoniaku oraz biosyntezie proliny i poliamin. Poliaminy uważane są za związki odgrywające kluczową rolę podczas syntezy DNA i replikacji komórkek, a także stymulacji regeneracji wątroby. Suplementacja ornityną zwiększa odporność blizny i odkładanie się kolagenu w modelach zwierzęcych. W badaniach in vitro, in vivo, a także w organach perfundowanych wykazano, iż synteza moczniku z amoniaku jest ograniczona poprzez endogenną ornitynę, która może farmakologicznie pobudzać powstawanie mocznika w stopniu większym aniżeli amoniak. Podawanie LOLA w wysokich dawkach redukuje wysokie stężenie amoniaku we krwi wywołane jednocześnie chlorkiem amonu, spożyciem białek oraz występjące jako powikłanie kliniczne w marskości wątroby. W stanach zdrowia i przy optymalnej diecie, L-ornityna i L-asparaginian są syntezowane de novo w dostatecznych ilościach. W stanach chorobowych, uszkodzeniu tkanek, niewydolności narządów, nadmiernym metabolizmie, w okresie wzrastania, ciąży albo braku enzymów cyklu mocznikowego, dieta powinna być suplementowana L-asparaginianem i L-ornityną.
Przegląd dostępnych badań wykazuje, iż istnieją dowody, wynikające z fizjologii, uzasadnieniające użytkowanie diety suplementowanej L-asparaginianem i L-ornityną, w zależności od fizjologicznego, metabolicznego, czy patologicznego stanu pacjenta. W stanach niedoboru ornityny, codzienna suplementacja LOLA powinna być wystarczająca do uzyskania adekwatnego stężenia ornityny w tkankach, co uniemożliwia hiperamonemii poposiłkowej oraz do stymulacji regeneracji tkanek (Sikorska i wsp., 2010).