Oryginalny gin o smaku mango i limonki - dzieło Johnny'ego Neilla, dalekiego potomka Tomasa Dakina, który w 1761 roku założył słynną destylarnię Greenall. Natchniony rodzinnymi tradycjami gorzelniczymi, które najwyraźniej miał we krwi oraz dziedzictwem kulturowym swej afrykańskiej żony, Neill stworzył serię postępowych ginów, skrojonych na miarę potrzeb XXI wieku. Kluczem były w głównej mierze afrykańskie rośliny, z których uwagę Neilla najszczególniej przykuły owoce baobabu.
Tym razem inspiracją były smaki owoców Sri Lanki- połączenie konwencjonalnego brytyjskiego ginu z intensywną soczystością owocu limonki i mango. Oprócz kluczowego składnika bazę do produkcji ginu stanowią: jałowiec, nasiona kolendry, kora cynamonowa, korzeń irysa, korzeń angeliki, słodka pomarańcza, cytryna i lukrecja. W aromacie dominują cytrusy, mango i zioła; wyczuwalna jest dość wyraźnie pikantna, agresywna nuta. Całość jest prawidłowo wyważona, solidna i szczególnie żywa.
Gin Whitley Neill Mango& Lime świetnie smakuje w połączeniu z owocowymi syropami w drinku Tropical Island Cooler.