Tequila tworzona wyłącznie z agawy błękitnej (Tequiliana Weber) rosnącej w dolinie Jalisco, będąca połączeniem wersji reposado dojrzewającej w beczkach z amerykańskiego białego dębu i tequili Reserva De La Familia Extra Añejo dojrzewającej w dębie francuskim. Po 16 miesiącach tequila trafia na pół roku do beczek po porto. Blend jest następnie dwukrotnie przefiltrowany w celu uzyskania przezroczystej czystości, gładkości, przy zachowaniu kompleksowego charakteru napoju.
Profil aromatyczny opiera się przeważnie na nutach pieczonej agawy a także minimalistycznego soku z tej roślny; w tle wyczuwalne są aromaty korzenne (cynamon, pieprz, wanilia, anyż), owocowe (grejpfruit, winogrona), ziołowe. Te ostatnie są najistotniejszym akcentem smakowym tequili, wyczuwalne są także słodycz wanilii, karmelu i pieczonej agawy. Finiszem jest akord drzewny i korzenny, z wyraźną choć wyważoną nutą pieprzu.
Tequila Jose Cuervo Cristalino jest rekomendowana do serwowania w drinkach takich jak Margheritta czy Zen Collins. Jak na tequilę jest dość łagodna i słodka, zatem błogim doznaniem może być w dodatku degustacja bez dodatków.
producent Jose Cuervo szczyci się nadłuższą tradycją produkcji tequili- Jose Antonio Cuervo z Jalisco był jej pierwszym licencjonowanym wytwórcą. Dokumenty potwierdzające działalność otrzymał w 1758 roku. Wcześniej król Hiszpanii - Ferdynand VI przekazał mu prawa do uprawiania wybranego kawałka ziemi. Jednak dobra passa nie trwała długo- w 1795 roku produkcja tequili została zakazana. W 1800 roku tequila została ceniona za legalny wyrób spirytusowy; rok ten zainspirował producenta do wypuszczenia linii produktów nim sygnowanej. Tequila Cristallino jest jednym z najnowszych produktów w portfolio.