Meksykańska tequila anejo z agawy uprawianej na wulkanicznych glebach w rejonie Jalisco. Jest połączeniem tequili anejo i extra anejo- masterblender Ana Maria Meno dokonała procesu filtracji starzonych tequili zachowując subtelny słomkowy refleks na przejrzystej szacie blendu a co ważniejsze- nuty ziemi i słodkie akcenty bez sięgania po żadne dodatki smakowe. Dzięki jej zabiegom powstał trunek niemal przezroczysty lecz niepozbawiony kompleksowego charakteru, odzwierciedlającego ascetyczną naturę agawy- nuty pieczonej szyszki komponują się z wyrazistym tłem pełnym tytoniu, czekolady, karmelu i wanilii; profil smakowy nie jest jednak przesadnie słodki,stabilny przyjemnymi nutami czerwonego pieprzu. Nie jest to typowy bukiet tequili- w nim również tkwi siła i niezwykłość Anejo Cristalino.
Volcan de mi Tierra to marka która w sposób niezwykle świadomy korzysta z dobrodziejstwa jakim była przed wiekami erupcja wulkanu w rejonie Jalisco, wykorzystując potencjał żyznych gleb do uprawy wysokiej jakości błękitnej agawy. Przy produkcji tequili użytkowane są naturalna woda źródlana, klasyczne kamienne piece do wypalania agawy a przy ekstrakcji soku-metoda tahona, uważaną za mniej efektywną, wolniejsząszczególnie wpływającą na smak produktu. Tequila jest poddawana dwukrotnej destylacji.
producent została doceniona nie tylko poprzez konsumentóww dodatku poprzez jurorów wielu międzynarodowych prestiżowych konkursów, m.in. W ostatnich latach otrzymała dwukrotnie metaliczny medal w Światowych Mistrzostwach Tequili, metaliczny medal w konkursie World Spirits Competition w San Francisco, złoty medal w międzynarodowym konkursie Sip Awards w 2019r.
producent sugeruje serwowanie tequili Anejo Cristalino bez dodatków, jedynie na lodzie.