Gin, który narodził się w 2015 roku jako efekt kolaboracji zespołu Międzynarodowego Centrum Piwowarstwa oraz Destylacji (International Centre for Brewing & Distilling) na Uniwersytecie Herriot Watt w Edynburgu z głównym gorzelnikiem marki Edinburgh. Celem tej współpracy miało być nie tylko zaszczepienie świeżego spojrzenia młodych dorosłych w świat ginu, ale zarazem wprowadzenie ich w tradycyjne i wiekowe rzemiosło, darzone unikatowym szacunkiem w Szkocji.
London Dry Gin Seaside oferuje profil świeżej słodyczy z standardowymi niuansami soli, ziół, a także czystym finiszem. Został nagrodzony potrójnym srebrem podczas World Spirits Competition 2020, Bartenders Brand Awards 2020 i International Wine & Spirits Competition 2020.
Za sprawą dodatku wodorostów morszczynowych do receptury, trunek zagwarantuje słodki aromat i podniebienie, jednocześnie przynosząc tony morskiego powietrza. Zmielony bluszcz odpowiada za świeże, trawiaste tony, a pozostałe zioła wnoszą kwiatowe, mineralne wrażenia. To wyjątkowy gin, który pobudza zmysły i przenosi każdego degustatora na wybrzeże wokół Edynburga.
Najlepiej serwować go w tradycyjnej wersji z tonikiem. Firma poleca dodanie do drinku plasterku grejpfruta, a także kilku kropel martini.