wyszukane pudełko z wysuwanym wnętrzem, które posiada trzy degustacyjne wydania wspaniałej whisky producenta Tomintoul. Wydania 10, 16, a także 21-letnie oferują przeróżne profile smaków i aromatów. Są doskonałą możliwością udoskonalonego poznania szkockiej marki, która istnieje od początku XIX wieku.
komplet zawiera:
- Tomintoul 10 YO - jedna z najdelikatniejszych i najsłodszych whisky przygotowywanych w regionie Speyside. Pachnąca świeżo skoszoną trawą ze szczyptą słodkiego toffi, odrobiną kawy z wanilią. Niezwykle intensywny aromat. Finisz ma przyjemnie miękki i delikatny. 10-letnią Tomintoul uzyskuje się dzięki leżakowaniu w najlepszych beczkach po burbonie.
- Tomintoul 16 YO - whisky z regionu Speyside, która powstała pod okiem mistrza destylacji Roberta Flemminga. Podjął on decyzję o wykorzystaniu najkorzystniejszych beczek po bourbonie, dobierając je indywidualnie dla tego wydania. Whisky została wielokrotnie nagrodzona w trakcie International Wine & Spirits Competition. Znamionuje się owocowym aromatem, w którym wyczuwalne są także nuty wanilii, orzechów, trawy oraz gałki muszkatołowej. Na podniebieniu jabłko, gruszka i skórka pomarańczowa łączą się z niuansami białego pieprzu, orzechów oraz dębu. Finisz słusznej długości, korzenny i przyprawowy.
- Tomintoul 21 YO - najkorzystniejszej jakości składniki i naturalne środowisko to podstawa, na której jest oparte gładki i łagodny charakter wielokrotnie nagradzanego whisky typu single malt. To unikatowe wydanie zostało dokładnie przygotowane do produkcji, a następnie leżakowane w beczkach po bourbonie przez co najmniej 21 lat. Swoją premierę miało latem w 2011 roku. Otwiera się aromatem drzewnym z waniliowymi nutami, które uzupełnia wrażenie ziemi po deszczu oraz subtelny aromat cytrusów. W smaku kremowe, słodkie, wypełnione pieprzem, a także toffi. Finisz umiarkowanie dymny, z przewagą woni tytoniu i tropikalnych owoców.
Wzgórza otaczające Tomintoul w tym regionie Szkocji były tak odosobnione, iż założyciele destylarni nie mogli wymarzyć sobie udoskonalonego miejsca do rozpoczęcia swojej działalności. Najpierw nielegalnie, a wraz z rokiem 1823, kiedy wprowadzono ustawę o podatku akcyzowym - już w świetle prawa, produkowano i wciąż produkuje się jedną z ciekawszych whisky z tamtych okolic.