Jedyna w swym typu tequila, stworzona według starożytnej metody Tahona. Nazwa ta odnosi się do wielkiego kamienia, którego używano dawniej do miażdżenia zbiorów agawy. Początkowo należało odnaleźć znacznych wymiarów wulkaniczny głaz i dłutem wyszczególnić z niego koło, które to później mocowano do długiego słupa wewnątrz dołu. Do ziemi wrzucano ugotowane serca agawy, a gdy koło się poruszało, przygniatało rośliny i wyciągało z niej cenny sok.
Metoda Tahona jest jednym z najstarszych i najistotniej pracochłonnych sposobów na wytwarzanie tequili. Mimo to, trunki przygotowane w ten sposób, cechują się niezwykłą minimalistyczną autentycznością, która jest wyjątkowo pożądana wśród zwolenników tego typu alkoholu.
Gran Patron Piedra Extra Anejo po przejściu cyklu Tahona, starzona jest ponad trzy lata w mieszance beczek z amerykańskiego, a także francuskiego dębu.
znamionuje się barwą głębokiego mahoniu. Aromat proponuje nuty świeżych owoców, intensywnych nut prażonego drewna, a także subtelnych tonów grzybów. Na podniebieniu przyjemnie słodka, o korzystnej złożoności. Nuty agawy łączą się z delikatną wanilią. Trwały finisz zapewnia gładkie i przyjemne wykończenie.
To wydanie sprzedawane jest z dedykowanym pudełkiem, któremu na froncie przymocowano fragment wulkanicznej skały, żeby podkreślić cykl jaki przeszła ta tequila.