Tequila premium wykonana na bazie 100% niebieskiej agawy Weber w Hacienda de San José del Refugio. Dla tej limitowanej edycji 10-letnia roślina pieczona jest w glinianym, klasycznym piecu. Następnie uprażoną agawę poddaje się procesowi podwójnej, powolnej destylacji, aby finalnie zamknąć ją w beczkach z amerykańskiego dębu. Tam spędza 49 miesięcy w celu dojrzewania i osiągnięcia pożądanych walorów smakowych i aromatycznych.
napój znamionuje się ciemno-bursztynową barwą ze złotymi refleksami. Subtelny bukiet proponuje nuty pieczonej agawy, suchego drewna, wanilii, cynamonu, a także płatków róż. Na podniebieniu szczególnie złożona. Nuty suszonych owoców i prażonego dębu rewelacyjnie uzupełniane są przez akcenty subtelnej wanilii i agawy. Kremowy i gładki finisz pozostawia degustatorów z stanowczo miłymi wrażeniami.
Tequila oferowana jest w szykownym pudełku z magnetycznym zamknięciem i wtłoczonym w nie, metalowym logiem. Na każdym zrobi prawidłowe wrażenie i będzie nieprzeciętnym preludium do zanurzenia się w świecie meksykańskich trunków klasy premium.
Historia Tequila Herradura sięga 1870 roku, kiedy jej założyciel, Feliciano Romo, zwiedził przedgórze Sierra Madre szukając miejsca dla nowej destylarni tequili. Zauważył wówczas błyszczący obiekt w pobliżu Tequila Mountain i stwierdził, że to błyszczy zgubiona końska podkowa. Uznał, że wróży ona powodzenie i zbudował swoją destylarnię w miejscu znalezienia podkowy. Swoją tequilę nazwał Herradura – co po hiszpańsku znaczy "podkowa", zaś destylarnię – Casa Herradura. Ponad sto lat później Herradura, wyprodukowana w 100% z agawy, nadal jest wiodącą marką ultra-premium w Meksyku.