elitarne wydanie tequili od marki Sierra Milenario, której nazwę tłumaczy się jako nowy początek - wejście w kolejne milenium z całym bagażem bogatych doświadczeń oraz umiejętności.
Sierra Milenario Extra-Anejo tworzona jest w 100% z niebieskiej Agawy Weber, zbieranej na wyżynach Jalisco. Cała kolekcja słynie z stosowania wyłącznie roślin z pierwszego tłoczenia, które cechuje się jako rześkie i świeże. Następnie agawa jest prażona, fermentowana, a kolejno - dwukrotnie destylowana w miedzianych alembikach. W późniejszym etapie trafia do beczek z dębu Durmast i spędza w nich 3 lata.
wynikiem jest trunek wyposażony w ujmujące nuty intensywnego dębu, słodkiej wanilii, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, toffi, mango i pieczonej agawy. Na podniebieniu niuanse zielonych, młodych pędów łączą się ze świeżością jabłek, siana, pieprznych przypraw oraz soku z limonki. Finisz zadowalającej długości, na długo zapadający w pamięć.
firma Sierra Milenario ma swoją destylarnię w Guadalajara, stolicy Jalisco, gdzie została zbudowana na terenie wiekowej hacjendy. Generuje się tam tradycyjne trunki na bazie najlepszej agawy, a rolę Master Distillera sprawuje już trzecie pokolenie tej samej rodziny.