Wielokrotnie nagradzany gin klasy premium od francuskiej marki Citadelle. Pierwszy raz pojawił się na rynku w 2008 roku, kiedy założyciel producenta Alexandre Gabriel wyprodukował to wydanie, dojrzewając je w beczkach. Tym samym powrócił do metody, którą stosowano w dawnych czasach, kiedy gin ze względów ergonomicznych i ekonomicznych transportowało się w drewnie, wywołując samoczynnie, iż poddawany był on wtedy naturalnym procesom starzenia.
Citadelle Solera Reserve wzbogacony jest wyciągiem z trzech elementów botanicznych - yuzu, genepi, a także bleuet. Leżakuje w pięciu rodzajach beczek z drewna: akacjowego, morwy, wiśni, kasztana i dębu francuskiego. Łącznie spędza w nich pięć miesięcy, po czym jest mieszany i rafinowany. Ta nieszablonowa metoda starzenia, wzmacnia jego cytrusowy, orzeźwiający profil i stwarza elegancką i miękką konsystencję.
trunek charakteryzuje się jasną barwą ze złotymi refleksami. W aromacie ziołowe nuty suszonych przypraw łączą się z niuansami kokosa, tytoniu i kwiatu pomarańczy. W tle przewijają się także akcenty jałowca i zielonej herbaty. Na podniebieniu pełen smaku, z lekko pieprznymi tonami tytoniu, akcentami cytrusów, imbiru i migdałów. Finisz trwały, adekwatnej długości.
Idea ginu Citadelle narodziła się latem, 1996 roku w Château de Bonbonnet. Tego kluczowego dnia rodzina zaczęła debatować jak stworzyć świetną mieszankę jagód jałowca, a także kompilacji francuskich, aromatycznych ziół.
Alexandre Gabriel przejął Maison Ferrand około 1990 roku - było to miejsce, które słynęło najczęściej z produkcji koniaku. Wkrótce jego praca gorzelnika-rzemieślnika została doceniona, kiedy to otrzymał prestiżową nagrodę „Outstanding Contribution to Distilling" w trakcie Craft Distilling Expo w Londynie, w 2017 roku. Tytuł ten przyznawany jest za wybitne osiągnięcia w destylacji. Alexandre Gabriel był pierwszą osobą w historii, której przyznano tę nagrodę indywidualnie. Na początku swej przygody z ginem musiał on pokonać sporo przeszkód produkcyjnych i przeróżnego rodzaju ograniczeń. Ze względu na minimalistyczne przepisy, ustanowione w Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), Gabriel został zobowiązany do zaprzestania używania swoich alembików do koniaku poprzez 7 miesięcy w ciągu każdego roku. Po pięciu długich latach negocjacji, ostatecznie otrzymał zezwolenie AOC na destylację w okresie, w którym destylatory miały być uśpione. Citadelle mogła narodzić się w 1996 roku jako pierwszy rzemieślniczy francuski gin!