konwencjonalny, londyński gin wytrawny, który sporządza się zgodnie z XVIII-wieczną recepturą, przy zachowaniu wysokiej jakości i korzystając z rzemieślniczych metod produkcji. Jego nazwa związana jest ze popularną dzielnicą Finsbury, a wersja platynowa znamionuje się wyższą zawartością alkoholu niżeli ta podstawowa.
napój powstaje z sekretnej kompilacji ponad 10 roślin i ziół, z których ujawnione zostały: skórka pomarańczowa, jałowiec, skórka cytryny oraz kolendra. Jest sześciokrotnie destylowany w konwencjonalnych, miedzianych alembikach, których wiek szacuje się na ponad 100 lat.
Aromat otwiera się typowymi nutami korzennymi jałowca i intensywnymi i orzeźwiającymi cytrusami. Na podniebieniu potężnie ziołowy, pełny, o dobrym balansie.
Gin Finsbury Platinum stworzony jest w jednej z najstarszych destylarni angielskich. Historia gorzelni w Finsburgu sięga 1740 roku i opowiada historię pewnego miłośnika trunków, Józefa Bishopa, który postanowił wówczas założyć swój własny biznes. W 1994 roku destylarnia została przejęta poprzez hamburskiego producenta likierów Borco, który z poszanowaniem tradycji inicjatora producenta kontynuuje długowieczną tradycję wyrobu perfekcyjnych ginów.