Oryginalna tequila rodzaju Super Premium wytworzona jest w 100% z niebieskiej agawy (Weber Blue), która w momencie zbiorów osiąga minimum 8 a maksimum 12 lat. Trunek poddawany dwukrotnej destylacji w tradycyjnych alembikach ze stali nierdzewnej, a następnie butelkowany z pominięciem etapu dojrzewania w beczkach. To młode i pełne świeżości wydanie, które oszałamia gładką konsystencją i ciekawym charakterem.
W aromacie tequila oferuje nuty agawy, palonego i czarnego pieprzu oraz przypraw. Podniebienie złożone, z nutami słodkiej śliwki, kilku kropel cytrusów, nieco dymu i szczypty pieprzy. Finisz długi, owocowy, a także pełen słodyczy.
1800 Tequila to meksykańska marka, która należy do rodziny Beckmann, będącej też właścicielem producenta Jose Cuervo. Jej nazwa pochodzi od roku, w którym tequila była po raz pierwszy leżakowana w dębowych beczkach i oficjalnie zaoferowana na rynku dla szerszego grona konsumentów.
Jose Antonio Cuervo z Jalisco był pierwszym, licencjonowanym producentem tequili. Dokumenty potwierdzające jego działalność otrzymał w 1758 roku. Wcześniej król Hiszpanii - Ferdynand VI przekazał mu prawa do uprawiania wybranego kawałka ziemi. Cuervo tak jak i inni nie długo nacieszył się jednak swoją dobrze prosperującą działalnością. W 1795 roku produkcja tequili została zakazana, a przepis ten zniósł dopiero król Karol IV. Współcześnie znana nam 1800 Tequila została wprowadzona na rynek w 1975 roku jako marka premium. Etykiety z oznaczeniami Silver, Anejo i Reposado pojawiły się dopiero w 2004 roku.