Kultowy likier jajeczny tworzony na bazie naturalnych żółtek kurzych jaj, to połączenie smaku, koloru i zapachu. Lekka, kremowa konsystencja i unikatowa gładkość na podniebieniu sprawiają, że jest z ochotą wybierany poprzez konsumentów, którzy delektują się nim w czystej postaci. Przystępny w szykownej butelce o smukłym kształcie, wyjątkowo słonecznym odcieniu i z elementami tradycyjnego liternictwa - stanowi towar rewelacyjnie rozpoznawalny na sklepowej półce.
wyśmienicie smakuje jednocześnie w czystej postaci jak na dodatek jako dodatek do deserów.
Historia producenta Dalkowski, rozpoczęła się w 1909 roku od otwarcia Fabryki Likierów, Destylacji i Hurtowni Alkoholi w Poznaniu. Założycielem firmy stał się wówczas Ludwik Dalkowski, który oprócz przejęcia fabryki, przejął także jedną ze znanych ówcześnie restauracji. Jego pasja do trunków zaowocowała szerokim portfolio i bogatą ofertą marki. Dalkowski sprzedawał wódki, likiery gorzkie oraz słodkie, rumy, koniaki, araki czy wypalanki winne. Wytworzone poprzez niego wydania nieraz były także nagradzane w Europie. Sława trwała nieprzerwanie do 1927 roku, kiedy na skutek wprowadzenia Ustawy o monopolu spirytusowym, fabryka musiała zostać zamknięta. Swoją działalność wznowiła dopiero w 1998 roku, za sprawą Henkell Polska.