Miniaturka wysokiej jakości, szkockiego ginu, który wytworzony jest ze starannej kombinacji 22 wyjątkowych komponentów. Pełna lista ziół została ujawniona poprzez markę The Botanist, która z wielką dumą opowiada o właściwościach każdego z nich. W recepturze znalazły się: mięta jabłkowa, nadwodna i kędzierzawa, rumianek, kwiat ostu, brzoza omszona, czarny bez, kolcolist, głóg, wrzos, jałowiec, przytulia właściwa, melisa, wiązówka błotna, artemisia indica (mugwort), koniczyna łąkowa i biała, marchewnik anyżowy, woskownica europejska, wrotycz pospolity, macierzanka piaskowa, a także szałwia drzewna.
Każde z wybranych ziół na swój sposób reprezentuje Szkocję - przyrodniczą dostatek kraju, a także jego bogactwa. Firma kładzie znaczny nacisk nie tylko na ręcznie zbierane składniki, lecz także dalsze procesy produkcji. Rośliny są niespiesznie destylowane pod niskim ciśnieniem. Taka metoda pozwala wydobyć maksimum aromatów, a woda ze źródła Dirty Dottie na farmie Octomore gwarantuje czysty, gładki smak.
trunek charakteryzuje się intensywnym zapachem, w którym na pierwszy plan wysuwają się korzenne nuty jałowca, wiosennych lasów, kolendry, anyżu, skórki pomarańczowej i tony mentolowe. Na podniebieniu dominują niuanse jagód jałowca z pikantnymi cytrusami. Finisz długookresowy, bogaty i łagodny zarazem.
To wytworne wydanie ginu poleca się do degustacji solo. Prawidłowo smakuje także jako tradycyjne połączenie gin & tonic.
The Botanist Islay Dry zdobył Diamentową Nagrodę w trakcie Concours of the Femmes et Spiriteux du Monde w Monako w 2011 roku i TWE Spirit w latach 2013-2014.