Edycja limitowana łotewskiego likieru to połączenie znanego wszystkim, tradycyjnego smaku Riga i wyjątkowego ekstraktu z palonych ziaren kawy Arabica z subtelnymi wtrąceniami cynamonowymi. Mieszanka słodkich i gorzkich nut roślinnych z energetyzującym, kawowym smakiem to odważna sugestia dla fanów czarnych naparów i ziołowych trunków.
Profil tego likieru zaskakuje nieprzeciętną harmonią, a podniebienie oferuje bogate niuanse karmelu, palonego cukru i cynamonu. Finisz długi i kawowy, nie daje o sobie błyskawicznie zapomnieć.
Riga Black Balsam Espresso idealnie wynajdzie się zarówno w szerokiej gamie koktajli jak i dolany do napojów (na zimno lub na ciepło), czy też serwowany solo z kostkami lodu. Warto przetestować go także w trakcie przygotowywania zróżnicowanych deserów.
Pełna receptura balsamu nie jest znana. Wśród 24 bazowych składników znajdują się najprawdopodobniej: kwiat lipy, pączki brzozowe, miód, arnika górska, korzeń kozłka lekarskiego, mięta pieprzowa, piołun, kłącze tataraku, jagody, maliny, kora dębu, skórka pomarańczowa, imbir, gałka muszkatołowa, czarny pieprz czy choćby balsam peruwiański.
Likier sprzedawany jest w nieprzejrzystych, ceramicznych butelkach, które bronią zawartość przed promieniami słonecznymi i wysoką temperaturą.