genialny przykład wybitnego, amerykańskiego rzemiosła. Bourbon 1776 Pepper Straight powstaje z zacieru żyta (38%), będąc uzupełniany też innymi zbożami. W trakcie San Francisco World Spirits Competition 2013 jego pikantny i zarazem słodki smak zniewolił jury konkursu, zdobywając podwójne złoto. Bourbon nie jest przefiltrowany na zimno, a to wydanie butelkuje się z mocą 50% zawartości alkoholu.
napój znamionuje się bursztynową barwą ze złotymi refleksami. Aromat przywołuje początkowo nuty ziołowe, aby za chwilę zastąpić je niuansami dżemu jeżynowego, kruchych ciasteczek i wanilii. Na podniebieniu żytnie tony łączą się ze szczyptą słodkiego cynamonu, dużą ilością dębu, klarowanego masła, angielskiego toffi oraz dojrzałych, soczystych śliwek. Finisz długi i szczególnie przyjemny, oferujący pełny oraz niezapomniany smak.
Rodzinna marka The Pepper to kultowa producent z Kentucky, która rozpoczęła swoją działalność podczas znacznej rewolucji amerykańskiej. Założyciele zbudowali dwie główne destylarnie - Woodford Reserve, a także James E. Pepper Distillery w Lexington. Pod koniec lat 60-tych przemysł whiskey przechodził nieprzystępny okres, a firma jak i gorzelnia zostały porzucone na ponad pół wieku. W 2008 roku producenta ponownie otwarto i wprowadzono na rynek poprzez przedsiębiorcę Amira Peaya. Dziesięć lat badań, zbierania oraz opracowania wiekowych receptur pozwoliły reaktywować ten tak ceniony niegdyś smak whiskey.