Następca oryginalnego Veuve Clicquot Rich Brut, który podobnie jak pierwowzór został produkowany do degustowania na kostkach lodu, w konkretnie schłodzonej formie. Progresywna koncepcja delektowania się szampanami w tej wersji perfekcyjnie sprawdza się, kiedy trunek ma w sobie odpowiednią liczba słodyczy. Tak właśnie jest w przypadku Veuve Clicquot Rich Rose, który proponuje delikatny, a zarazem soczysty profil, wypełniony minimalnymi bąbelkami.
Szampan gromadzi 60 gram cukru na litr, czym kwalifikuje się do kategorii ,,doux". Jego delikatna, różana odcień wskazuje na 12%-ową zawartość czerwonego wina. Trunek powstał ze szczepów: Pinot Noir 45%, Pinot Meunier 40% oraz Chardonnay 15%. Rich Rose olśniewa lekkimi nutami egzotycznych owoców, które doskonale będą komponować się z kawałkami imbiru, ananasa czy limonki. Producent poleca serwowanie szampana nawet z dodatkiem herbaty Earl Grey, i oczywiście - z dużą ilością kostek lodu.
Motto producenta brzmi: jest tylko jedna jakość - najwyższa. Veuve Cilicquot Ponsardin, założona w Reims w 1772 roku, od wieków hołduje tej zasadzie przy produkcji swoich wspaniałych szampanów. Kompozycję win Veuve Clicquot wlewa się do butelek i dodaje niewielką ilość drożdży i cukru. Po zakorkowaniu inicjuje się cykl powtórnej fermentacji, w wyniku którego stwarzają się typowe pęcherzyki powietrza (bąbelki). Po minimum sześcioletnim okresie dojrzewania w piwnicach, kiedy w wyniku wielokrotnych degustacji dany rocznik Veuve Clicquot jest lubiany za gotowy do opuszczenia piwnic, partia butelek zostaje przygotowana do sprzedaży.