napój należący do serii rewelacyjnych rumów z kraju graniczącego z Pacyfikiem w Ameryce Środkowej. Wykonany z melasy w złożonym procesie opracowanym przez Don Pancho Fernandeza - popularnego kubańskiego maestro ronero. Destylarnia wyekwipowana jest w 4 kolumny, z których spływają rumy o natężaniu alkoholu od 78 do 98%. Przed przelaniem do beczek redukuje się je do 55 do 75%.
Oferowana tutaj edycja została wydestylowana w 2011 roku i starzona w beczkach z amerykańskiego dębu poprzez ponad 8 lat. Finiszowano ją przez okres 3 miesięcy w beczkach fino, czyli odmianie wytrawnego sherry.
Rum został zabutelkowany z mocą 40% w 2020 roku, wyłącznie w liczbie 2743 sztuk.
La Maison Du Rhum Batch 3 otwiera się standardowym bukietem dla stylu łacińskiego, gdzie wyraźna nuta karmelu łączy się z bogatymi tonami drzewnymi. Aromat palonego dębu i wanilii wkrótce ustępuje także akcentom orzechów i tostów. Na podniebieniu pyszny karmel, a także solone masło wyśmienicie współgrają z nutami waniliowymi. Rum oferuje należycie wyważoną słodycz prowadzącą do nieprzytłaczającego finiszu. Okrągły, o wybitnej teksturze.
Rum sprzedawany w bogato ilustrowanej puszce nawiązującej do charakteru napoju.