W błyskotliwej butelce wzorowanej na wyciosanych z kamieniach wiekowych rzeźbach można odnaleźć wybitny francuski napój wysokiej jakości. Armaniak destylowany z winogron szczepów Colombard albo Bacco jest doskonałą mieszanką dokładnie skomponowanych brandy. Uśredniony czas leżakowania gotowej kompilacji to 7 lat, jednak poszczególne destylaty mogły być starzone znacznie dłużej. Dojrzewany w dębowych beczkach i butelkowany z mocą 40% zawartości alkoholu.
Cles des Ducs VSOP charakteryzuje się piękną różano-miodowo-bursztynową barwą. Otwiera się bukietem dojrzałych owoców pestkowych, nutą wanilii, migdałów oraz lekką pikanterią. Na podniebieniu przyjemnie owocowe, wyczuwalne niezwykle niuanse śliwek, moreli, gruszek i jabłka. Uzupełniające tony czekolady i wanilii przynoszą upragnioną słodycz, a pojawiające się w tle przyprawy i nuty szarlotki ocieplają kompozycję.
Historia Cles des Ducs zawiera w sobie spektakularne krajobrazy Gaskonii - krainy, która jest domem dla tradycji, szlachetności i elegancji. Armaniak ten pochodzi z serca Gers, a w zasadzie ze znajdującej się tam wioski Panjas. W 1774 roku Paul Baylac pierwszy raz destyluje trunek, który w 1854 roku znany enolog określi jako jeden z pierwowzorów znanego nam teraz armaniaku.
W 1924 roku założyciel Cles des Ducs kupuje winnice od rodziny Baylac, stając się jedną z nad wyraz lubianych firm w branży. Współcześnie w piwnicach producenta można odnaleźć zabytkowy armaniak z 1920 roku.
Zdjęcie poglądowe, polska akcyza.