Mieszanka wenezuelskich destylatów wyśmienitej jakości, które poddaje są procesowi starzenia poprzez okres do 5 lat w dębowych selektywnie wybieranych beczkach. Santa Teresa Gran Reserva to robiąca wrażenie interpretacja konwencjonalnego,,Ron de Venezuela" - gładkiego i lekkiego napoju pełnego charakteru.
cechuje się nutami spalonego dębu, wanilii, marakui, mandarynki i aromatycznej kawy. Na podniebieniu pozostawia bogate niuanse orzecha, karmelu, a także kremu chantilly. Zagwarantuje także długotrwały, niezapomniany finisz.
polecany do serwowania w koktajlach z sokami owocowymi lub jako znanego Cuba Libre - przygotowywanego w długim kieliszku z Coca Colą lub Pepsi, odrobiną limonki i kilkoma kroplami Bitter Angostura do smaku.
firma Santa Teresa została założona w 1796 roku w sercu górzystej doliny Aragua. Hacienda przetrwała wojny, rewolucje, najazdy, a także wpływy dyktatorów. Niezmiennie uprawiano tam trzcinę cukrową, a od 1830 roku zaczęto generować rum, który z roku na rok stawał się coraz lepszy. To producent, która zwykła sama o sobie mówić - z miłości do rzemiosła przetrwa wszystko, niezależnie od obecnie panującej sytuacji.