Syrop Coffee Monin może mieć pokaźne zastosowanie, rekomendowany jest do kawy, koktajli, napojów mlecznych i deserowych, napojów mrożonych.
Syrop posiadaj ciemnobrązową barwę ze złotymi przebłyskami. Znamionuje się intensywnym aromatem mielonej kawy i pysznym smakiem parzonej kawy.
Kawa to powszechnie znany napój stworzony z nasion kawy zwanych ziarenkami kawy. Roślina dająca te nasiona została odkryta w Etiopii, lecz jej uprawa rozprzestrzeniła się na inne kraje, dzięki czemu powstały różne gatunki kawy. Aby uzyskać najpopularniejszy napój świata, ziarenka kawy trzeba wysuszyć, wypalić, a następnie zaparzyć. Uważa się, że smak kawy przywraca apetyt oraz odświeża receptory węchowe. Oczywiście jest ona także lubiana za swój smak i jako perfekcyjny poranny środek „wybudzający", ze względu na zawartość kofeiny.
Dzięki syropowi kawowemu producenta MONIN nie trzeba się martwić o parzenie i przygotowywanie kawy: wystarczy go nalać do gorącego albo zimnego napoju i już można poczuć intensywny smak kolumbijskiej kawy!
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Coffee MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie komponenty w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Coffee MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.