Koniak Hine 8YO to wysokiej jakości trunek z jednego z najlepiej rozwijających się obszarów wzrostu Grande Champagne w regionie Cognac we Francji. Powstaje on z najlepszej jakości winogron, które wzrastają na glebie o wysokiej zawartości istotnie czystej kredy, a następnie starzeje się w dębowych beczkach przez osiem lat. Bursztynowy napój zamknięty w szykownej butelce to pewność jakości i perfekcyjnego smaku dla prawdziwych koneserów!
Historia Hine zaczyna się w 1763 roku, choć kluczowy moment przypada blisko 30 lat później. W 1791 szesnastoletni Anglik z Dorset, Thomas Hine, wyruszył do Francji pragnąc opanować sztukę wyrobu koniaku. Uciekając przed zbrojnym ramieniem targanej wówczas rewolucją Francji Hine niespodzianie znalazł się na zamku Château de Jarnac. Na jego nieszczęście został jego więźniem, a nie gościem. Taki stan rzeczy potrwał kilka miesięcy, w trakcie których Hine nie próżnował. Udało mu się uwieść córkę gospodarza - Françoise-Elisabeth, z którą po krótkim czasie wziął ślub. Jak się okazało, Hine miał podwójne szczęście, albowiem w posiadłości okalającej Château de Jarnac wyrabiano koniak, a w 1817 roku działalność ta przerodziła się w pełnoprawny dom koniakowy, któremu Hine użyczył swojego nazwiska.
W roku 1962 Dom Hine spotkało obszerne wyróżnienie z dłoni Królowej Elżbiety II i pozostał on jedynym oficjalnym dostawcą koniaku na królewski dwór brytyjski. Było to wyśmienite zwieńczenie drogi, w którą 170 lat wcześniej wyruszył młody Thomas Hine.