AMERYKAŃSKIE PŁATKI DĘBOWE - przeciętnie OPIEKANE / PALONE - 50g Płatki średnio opiekane / palone - stosujemy w procesie fermentacji albo do gotowego wina tzw. Postarzania,, a także do destylatów. Tworzone są z najkorzystniejszych odmian Amerykańskich Białych dębów użytkowanych w bednarstwie (Quercus Alba).
Przed procesem produkcji, drzewo jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy. Biały dąb amerykański w porównaniu z dębem francuskim ma mniej tanin, nadaje winu więcej aromatów kokosowych i waniliowych.
„Wykończenie" - odczucie dla podniebienia będzie wyraźniej słodsze. Sposób zastosowania: Płatki dębowe dodajemy w ilości 2 - 4g na 1L wina w procesie fermentacji lub do gotowego wina w celu nadania mu charakteru - na okres 3-6 tygodni.
Płatki można także używać do miodów pitnych, nalewek, wódek i innych alkoholi.