X-PURE 21,3% Drożdże to fachowy komplet do fermentacji 100 litrów alkoholu z roztworu cukru. Czysta moc i wyśmienita jakość — z X-Pure cykl fermentacji przebiega w sposób idealny — błyskawicznie i efektywnie. Ten nowatorski produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych i trafnie dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój. Dzięki niej prosto przygotujesz w domowym zaciszu (wymagana temperatura fermentacji to 20-25 poziomów) swoje ulubione nastawy cukrowe, owocowe i zbożowe. Turbo X-Pure to pionierski artykuł, który fermentuje, aż do 21,3%! Jedna saszetka drożdży wystarcza na 100 L nastawu, a w zależności od oczekiwanej wartości alkoholu starczy dodać do niego od 25 do 36 kg cukru! Zaletą mieszanki X-Pure jest również przebieg cyklu — z tymi drożdżami nie musisz przejmować się powstawaniem nieprzyjemnych zapachów w trakcie produkcji Twoich ulubionych trunków! Sposób użycia: Z tabeli poniżej wybierz rodzaj fermentacji. Do pojemnika fermentacyjnego wsyp pierwszą porcję cukru i rozpuść ją w adekwatnej ilości letniej wody o temperaturze 30⁰C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i starannie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór fermentuj poprzez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C. Zachowanie adekwatnej temperatury fermentacji jest warunkiem niezbędnym do osiągnięcia założonej zawartości alkoholu w nastawie. Wariant I II III IV Alkohol [%] 15 17 19 21,3 Cukier [kg] Porcja (I) 25 20* 20* 20* Porcja (II) - 8 12 10 Woda [L] 85 83 81 78 Dni 5-6 8-10 10-12 12-14 * Dla wariantów II-IV kolejne porcje cukru dodawaj ostrożnie po 24h i 48h, gdy stężenie cukru wyniesie ok 10 Blg. Uwaga: nastaw będzie się pienił! Dla uzyskania najlepszego efektu polecamy wyklarowanie nastawu po zakończeniu fermentacji. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Skład: drożdże, fosforan potasu, siarczan magnezu, węglan wapnia, chlorowodorek tiaminy.Opakowanie drożdży może różnić się w zależności od partii producenta Waga: 360 g