Wysokiej jakości japońska ekologiczna zielona herbata matcha z pierwszego i drugiego zbioru. Moya Matcha tradycyjna charakteryzuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką.
Moya Matcha klasyczna posiada intensywnie zieloną barwą, należycie zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Znakomicie nadaje się do picia w konwencjonalnej formie, jak dodatkowo do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny i nabierają intensywnego zielonego koloru. Po zebraniu, liście są delikatnie suszone i ścierane na znikomy proszek.
zebrane liście są suszone i ścierane na znikomy proszek lokalnie w Japonii i wysyłane do Europy w nieznacznych partiach, aby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie parametry liści herbaty, a także utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.
Przygotowanie:
Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie specyficzna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się klasyczny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można także przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką albo kubkiem.
Woda powinna mieć temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min.