Anna Świątek (ur. 1985) jest absolwentką japonistyki i dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim z bogatym doświadczeniem zawodowym w firmach japońskich. Przez rok mieszkała w Japonii, gdzie pracowała jako tłumacz przy japońskiej drużynie soft tenisowej. Objeździła całą Japonię od Hokkaido aż po Okinawę. Był to rok unikatowy. Stał się tematem tej książki. Japonia - domy o papierowych ścianach i pociągi bez maszynistów. Zielona herbata i sushi. Gejsze i samuraje. Taką Japonię znają ludzie Zachodu, którzy przeglądają kolorowe magazyny wyłożone w poczekalni. Jeśli jednak ktoś pojedzie do Japonii na dłużej, pomieszka wśród tubylców, poobserwuje ich życie codzienne, zobaczy zupełnie inny kraj Japonię w której wciąż dyskryminuje się ludzi innych narodowości, w której producent staje się domem, a szef i współpracownicy zastępują członków rodziny. W której nie liczy się jednostka, ale społeczność. W której coraz więcej ludzi nie nadąża za stadem w wyścigu szczurów. Ta książka jest o tym, co spotkało Autorkę podczas rocznego pobytu na kontrakcie tłumacza. O tym, co interesujące, dziwne, szokujące i zabawne. Twarz Japonii z bliska: widać piękne oczy, lecz widać również grubą warstwę pudru na policzkach. A także to, co jest pod pudrem. Wojciech Cejrowski Tytuł Japonia w sześciu smakach wyd. 2023 Autor Anna Świątek Wydawnictwo Bernardinum EAN 9788383330150 Kategoria Literatura\Podróżnicza ilość stron 282 Format 14.8x21x2 cm Rok wydania 2023 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.604 kg