Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera
Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, iż istnieją ryby droższe od złota – i cenniejsze niżeli ludzkie życie.
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w rewelacyjnych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.
Kryminał dla smakoszy! Ponad pół miliona sprzedanych egzemplarzy całej, czterotomowej serii.
Tytuł oryginału: Rotes gold: Ein kulinarischer Krimi
kolekcja cyklu: kolekcja kryminałów kulinarnych
ISBN: 9788364846731
Kod paskowy: 9788364846731
Autorzy: Hillenbrand Tom
Tłumaczenie: Krochmal Anna, Kędzierski Robert
Wydanie: 1
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 30942
Miejscowość: Sopot
ilość stron: 348
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
PKWiU: 58.11.1
Format: 12.5x20.5cm
Głębokość (mm): 20
Waga: 0.416
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka