To wyjątkowa publikacja, skierowana jednocześnie do turystów, którzy chcą odkrywać smaki poszczególnych regionów naszego kraju, jak i polskiej branży turystycznej oraz restauracyjnej. Odwiedzając zróżnicowane regiony Polski chcielibyśmy spróbować tradycyjnych i standardowych dla danego miejsca potraw albo produktów,nieraz nie bardzo choćby wiemy czego szukać i o co pytać w restauracjach. Ta książka podpowiada czego w każdym regionie spróbować trzeba. Czytelnicy znajdą w niej także listę najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych odbywających się w każdym regionie kraju, a także przepisy, umożliwiające samodzielne przygotowanie najmocniej klasycznych potraw regionalnych. Najważniejszym elementem książki „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce", jest jednak prezentacja funkcjonujących w naszym kraju szlaków kulinarnych, wchodzących w skład Konsorcjum Szlaków Kulinarnych, funkcjonującego przy Polskiej Organizacji Turystycznej, wraz z listą restauracji. Dzięki czemu, czytelnik dowiaduje się nie tylko czego w poszczególnych regionach spróbować należy, ale także gdzie zjeść smacznie w certyfikowanym miejscu. Markowe produkty turystyczne, produkty regionalne i tradycyjne, wydarzenia kulinarne, przepisy umożliwiające samodzielne przygotowanie potraw standardowych dla danego regionu, lista certyfikowanych i sugerowanych restauracji – a wszystko to w duchu niezwykle wyraźnego dla rozwoju turystyki marketingu doświadczeń – w książce „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce". Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej uważa, że ta książka uzupełnia lukę wydawniczą na rynku i promuje szlaki i produkty turystyki kulinarnej w Polsce. Patronem medialnym publikacji jest PR 1 Polskiego Radia. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.