Publikacja pomaga opanować praktyczne umiejętności w zakresie trzeciej części kwalifikacji T.15 (Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych). Każdy rozdział posiada niedługie wprowadzenie, przypominające podstawowe wiadomości, i karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami.
Publikacja oferuje rozmaite ćwiczenia wzbogacone licznymi ilustracjami - od zadań funkcjonalnych, które uczeń ma wykonywać w czasie zajęć w szkolnej pracowni, poprzez dopełniania tekstu, pytania otwarte i zamknięte, po propozycje projektów do wykonywanie w trakcie wycieczek lub praktyk zawodowych.
Książka kładzie nacisk na uważne wykonywanie zadań, nakłania ucznia do wnikliwej samooceny i skłania do wydobywania wniosków. Pracownia pomyślana jest jako podręcznik do użytecznej nauki zawodu, który ułatwi wykorzystanie zdobytej na zajęciach teoretycznej wiedzy w praktyce.
Publikacja może także stanowić cenny materiał powtórzeniowy dla osób przystępujących eksternistycznie do egzaminów Powyższy opis pochodzi od wydawcy.