Znane i cenione autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia przez właściwą dietę i trafny tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, w głównej mierze wartości odżywcze poszczególnych składników pożywienia oraz normy i zalecenia dietetyków.
spory nacisk położono na profilaktykę chorób niezakaźnych, w tym dietozależnych. Publikacja mieści najnowsze piramidy żywieniowe, opublikowane w 2017 r. Autorki poruszają także tematy związane z higieną i bezpieczeństwem organizacji żywności.
Nie obawiają się komentować obecnych trendów żywieniowych, dzięki czemu książka staje się aktualnym przewodnikiem po zdrowym stylu życia. Podręcznik zawiera dużo pytań i poleceń, które pozwalają sprawdzić poziom wiedzy uczniów i zmuszają ich do aktywnego poszukiwania danych, a czasem krytycznego spojrzenia na własne nawyki żywieniowe.
Na końcu publikacji znajduje się tablica z wartościami odżywczymi poszczególnych minimalistycznców. Podręcznik przypasowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Ukazuje kluczową terminologię naukową stosowaną w nauce o żywieniu, w przypadku terminów obcojęzycznych wyodrębniono ich poprawną wymowę.
też wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych z tłumaczeniem na języki angielski i niemiecki.