technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Część 2, po podstawówce, szkoła branżowa I stopnia - opis artykułu: Znany i ceniony podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r.
omawia skrupulatnie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów i zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także warianty mięs i ich zastosowanie w gastronomii. Prezentuje zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
Pozwala zapoznać się z cechami specyficznymi kuchni rozmaitych regionów Polski, a także innych krajów. Liczne rysunki i zdjęcia ułatwiają zrozumienie omawianych treści. Publikacja obfituje w ciekawe przepisy.
Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Gromadzi kluczową terminologię technologiczną używaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wyodrębniono ich poprawną wymowę.
Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi poręczne zastosowanie wiedzy.